Indre Østfold kommune har nylig vedtatt en boligplan, en helse- og mestringsplan og en ny arealplan. Nå rettes innsatsen mot å omsette planene i konkrete tiltak.
Den 27. februar inviterte kommunen utbyggere, Husbanken og andre relevante partnere til et seminar om de vedtatte planene med åpen dialog om hvordan vi kan og må samarbeide for å gjennomføre dem. Bildet er komplekst, og vi har dårlig tid. Antallet eldre øker i voldsom fart, antall i arbeidsfør alder står på stedet hvil (og minker om noen tiår), mange står utenfor både arbeidslivet og boligmarkedet. Regelverk og etablerte boligmodeller må utfordres slik at vi kan bygge mer kostnadseffektivt, inkluderende og bærekraftig.
Det er store levekårsutfordringer i mange av landets kommuner og for å gi varig bedring i disse kommunene må vi bl.a. stimulere til fullføring av videregående opplæring, etablere flere moderne arbeidsplasser, tiltrekke oss arbeidskraft utenfra og være attraktive for unge familier som vil bo og jobbe lokalt.
Puh, en får nesten inntrykk av at alt arbeid ligger foran oss? Heldigvis stemmer ikke det. Husbanken finner stadig nye måter å bidra på, kommunene tar i bruk velferdsteknologi og stiller høyere krav til kvalitet og kostnadseffektivitet i tjenestene, utbyggere finner stadig alternative eier- og boformer, bedriftene tar inn lærlinger (men fortsatt i for liten grad) og utdanningsinstitusjonene (bla VGS, NTNU, Fagskolene og HiØ) tilrettelegger for mer lokal tilstedeværelse og tilpasning.